ADHD är en funktionsnedsättning som beror på hur hjärnan fungerar och arbetar. ADHD påverkar minne, motivation och uppmärksamhet på samma sätt som när vi är väldigt trötta, men för att få en diagnos krävs det att detta orsakar stora svårigheter i ens vardag.
Det handlar alltså inte om att man inte vill eller försöker, utan att vissa saker fungerar annorlunda för en person med ADHD, att man ibland inte kan. Man är däremot ofta väldigt bra på sådant man är intresserad av. Det som blir svårt är i regel att väl få saker gjorda, även om man vet vad man borde göra.
Personer med ADHD har svårt med uppmärksamhet, impulsivitet, hyperaktivitet.
Det är cirka 2-5% som har en ADHD-diagnos i Sverige idag i samhället i stort. Inom Kriminalvården har det gjorts studier på hur många personer som uppfyller kriterierna för en ADHD-diagnos, vilket har visat på att det finns en stor överrepresentation av ADHD. Inne på anstalterna beräknas 25-30% uppfylla kriterierna för en ADHD-diagnos.
ADHD orsakas främst av ärftliga faktorer och problem under graviditet och förlossning, men aldrig av en rörig eller problemfylld miljö. Att leva under röriga förhållanden kan göra tillvaron för en person med ADHD svårare, på samma sätt som att en stödjande omgivning kan göra tillvaron lättare.
Det är ofta viktigt att hitta rutiner och strukturer för att få vardagen att fungera bättre, och att uppmärksamma de styrkor man har och det man är bra på. Om man har ADHD kan man få olika sorters hjälp, du kan läsa mer om detta i kartan.
Utbrott
Jag har ADHD
Information om ADHD
Internetpsykiatrienheten på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge